KoiToday.nl Kwaliteitsboeken over koi

Boeken

Een lang gekoesterde droom om ooit een (of meerdere) boek(en) uit te geven wordt in 2016 werkelijkheid. Het boek "KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen" zal dan uitkomen. Nu is het zo dat de boekenmarkt in het algemeen de laatste jaren niet echt booming is, dus of er nog meerdere boeken zullen volgen is de vraag. Ik heb dus niet de illusie hier rijk van te worden. Nu is dat ook niet mijn hoofddoel. Kennisdeling zit me nu eenmaal in het bloed en ik voel de drang om vast te leggen wat ik weet en iets "na te laten". Naast inhoud vind ik het belangrijk dat een boek ook visueel aantrekkelijk is en geen bij elkaar geraapte ratjetoe aan foto's en teksten. Deze door mezelf opgelegde eisen hebben ertoe geleid, dat ik ruim twee jaar bezig ben geweest met de samenstelling van dit boek. Met veel plezier overigens. Teksten, tekeningen van variëteiten en het bewerken en verzamelen van foto's blijken een tijdrovende bezigheid. Zowat al mijn vrije tijd is hierin gaan zitten. Het resultaat is zoals het is, meer kan ik er niet van maken. Mijn bucket list is een regeltje korter.

KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen

Het boek "Herkennen en Beoordelen" is veel meer dan de naam doet vermoeden.

Herkennen

Alle bekende koivariëteiten worden in woord en beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van de showklassen waaronder deze variëteiten vallen. Deze showklassen worden bij de meeste Europese ZNA shows op deze manier gehanteerd. Per showklasse een stukje geschiedenis over het ontstaan van de daartoe behorende variëteiten, maar vooral ook een beschrijving waaraan een variëteit idealiter moet voldoen. De Japanse benamingen en terminologie die bij een bepaalde variëteit relevant zijn worden hierbij in begrijpelijke taal toegelicht. Uiteraard wordt dit alles voorzien van duidelijke foto's, illustraties en tabellen. U leert handige trucs om te bepalen met welke variëteit u te maken heeft en hoe u deze zonder al te veel "stampwerk" in de juiste showklasse kunt plaatsen.
Beoordelen

In dit deel van het boek neem ik u mee in de wereld van een jurylid. Uiteraard komen de zaken die van belang zijn bij de beoordeling van koi ruimschoots aan bod. Body, huidkwaliteit, patroon en algeheel voorkomen zijn hierin de sleutelwoorden. Ook als u geen jureerambities heeft, kunt u hier veel informatie uit opdoen, die u helpt om binnen uw budget de beste vis uit een verkoopbak te selecteren. Daarnaast begrijpt u veel beter wat een goede koi en wat een minder goede koi is, waardoor uitslagen op koishows die u bezoekt leiden tot minder grote verrassingen. Naast de pluspunten komen namelijk ook de minpunten bij de beoordeling van koi aan bod. Daarnaast krijgt u een kijkje in de keuken van een koishow. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie doet wat en waarom?