KoiToday.nl Kwaliteitsboeken over koi

KoiBijbel: Herkennen en Beoordelen

Het eerste boek van Joop van Tol bleek een schot in de roos. Inmiddels is het aan de derde herziene druk toe (uitgave 2022). Een prachtige vormgeving is een lekkere leesbare tekst maken van dit boek een juweeltje in uw boekenkast. Grofweg bestaat het boek uit twee hoofdonderwerpen:


Herkennen
Alle bekende koivariëteiten worden in woord en beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van de showklassen waaronder deze variëteiten vallen. Per show­klasse volgt een stukje geschiedenis over het ontstaan van de daartoe behorende variëteiten, maar vooral ook een beschrij­ving waaraan een variëteit idealiter moet voldoen. De Japanse benamingen en terminologie die bij een bepaalde variëteit relevant zijn, worden hierbij in begrijpelijke taal toegelicht. Uiteraard wordt dit alles voorzien van duidelijke foto’s, illustraties en tabellen. U leert handige trucs om te bepalen met welke variëteit u te maken heeft en hoe u deze zonder al te veel “stampwerk” in de juiste klasse kunt plaatsen.Beoordelen
In dit deel van het boek wordt u meegenomen in de wereld van een jurylid. Hierbij komen de zaken die van belang zijn bij de beoordeling van koi op een show natuurlijk ruimschoots aan bod. Body, huidkwaliteit, patroon en algeheel voorkomen zijn hierin de sleutel­woorden. U hoeft echter absoluut geen jureerambities te hebben. U kunt de informatie bijvoorbeeld gebruiken om binnen uw budget de beste vis uit een verkoopbak te selecteren. Daarnaast begrijpt u veel beter wat een goede koi en wat een minder goede koi is, waardoor uitslagen op koishows die u bezoekt mogelijk leiden tot minder grote verrassingen. Naast de pluspunten passeren namelijk ook de minpunten bij de beoordeling van koi de revue.

De lay-out van het boek

160 schitterend vormgegeven pagina’s! Gedrukt met de nieuwste druktechnieken, in full colour en gemaakt van papier met het hoogste kwaliteitskeurmerk. Het heeft een hardcover omslag met glanslaminaat en zwarte schutbladen. Joop heeft enorm veel aandacht besteed aan de lay-out, waardoor dit werk niet alleen buitengewoon informatief, maar ook nog eens een parel in uw boekenkast is. Prachtige illustraties van alle koivariëteiten, patroonkenmerken en andere koikenmerken geven u eindelijk het inzicht waar u naar op zoek was. Na het lezen bent u een echte koikenner en hebben koishows en juryleden geen geheimen meer voor u.Over de schrijver Joop van Tol

Joop van Tol is een bekend persoon in de koiwereld. Kennisdeling zit in zijn bloed. Al vele jaren schrijft hij artikelen over allerlei facetten van de koihobby en geeft hij cursussen en lezingen. Daarnaast is hij beëdigd Jurylid voor de ZNA (Japan). Enkele jaren terug is hij zijn kennis gaan bundelen in een reeks die hij uitbrengt onder de naam “KoiBijbel”. Naast het jureren van koishows heeft hij zich op koigebied met name gespecialiseerd in waterkwaliteit en gezondheid.